Anaplazmózis

Az anaplazmózis a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó betegség. A betegségre jellemző a 2-3 hetente visszatérő megbetegedési hullám, ami lázzal és rossz közérzettel jár. Egyes kutyák immunrendszere képes a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) által terjesztett kórokozót ártalmatlanítani. Ugyanakkor a kórokozó az immunrendszer legyengülése esetén – például hideg- vagy stresszhatás, más fertőző betegség – újra aktívvá válik.

Kórokozó: Anaplasma phagocytophilum

Terjesztő: Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)

Átviteli idő:< 24 óra

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: 4 -11 nap

Klinikai tünetek: Hirtelen fellépő magas láz.  Az állat apatikussá válik és nem eszik. Igen gyakran hányás, hasmenés, valamint központi idegrendszeri tünetek figyelhetők meg. Ha az állatnak nincs kedve mozogni ill. bénulásos tüneteket mutat, az az ízületek gyulladásos állapotára ill. az azzal együtt járó fájdalomra enged következtetni. Továbbá a betegség megtámadhatja a belső szerveket, a májat, lépet és a veséket, valamint a szemet is. Elképzelhető az állat megvakulása.

Megelőzés: Mivel a fertőzés ellen nincs védőoltás, a kórokozó átvitelét egy hatékony kullancs elleni védelemmel kell megakadályozni. Ehhez rendelkezésre áll az Exspot® rácseppentő oldat, amely távol tartja és egyben elpusztítja a kullancsokat.

közönséges  kullancs - ixodes ricinus