Borreliózis – Lyme disease

A borreliózis a kutya bakteriális megbetegedése, ami első sorban az izületek gyulladásos megbetegedése által kiváltott mozgáskorlátozottságban mutatkozik meg, amit haladéktalanul kezelni kell antibiotikummal. A betegséget kiváltó borreliákat a közönséges kullancs viszi át a kutyára. Magyarországon a kullancsok körülbelül egyharmada fertőzött a kórokozóval, és ez emelkedő tendenciát mutat.

Kórokozó:Borrelia burgdorferi sensu lato

Terjesztő: Közönséges kullancs (Ixodes ricinus)

Átviteli idő: 16-72 óra a rögzülés után

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: 2-5 hónap

Klinikai tünetek: A legtöbb kutyánál a borreliózis felismerhető tünetek nélkül zajlik le. De étvágytalanság, bágyadtság és magas láz is megfigyelhető. Egy idő után fájdalommal járó mozgáskorlátozódás és a különböző izületek visszatérő sántasággal járó gyulladása lép fel. A betegség további szakaszában szervi károsodás fordulhat elő, ami első sorban a vesét és a szívet érinti. Ideggyulladás és a gerinctájéki túlérzékenység, valamint heveny bőrgyulladás vizes savó ürítéssel (hot spots) jelentkezhet.

Megelőzés: A megbetegedés ellen a legjobb védekezés a hatékony és megbízható kullancs elleni védelem. Az Exspot® spot-on készítmény a kullancsokat egyrészt távoltartja, másrészt elpusztítja, miáltal egy igen hatékony kullancs elleni védelmet biztosít.

közönséges  kullancs - Ixodes ricinus