Dirofiláriózis (szívférgesség, Heart Worm Disease)

A dirofiláriózis, más néven szívférgesség kutyáink nem lebecsülendő megbetegedése, amely elsősorban a déli országokban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában és Görögországban fordul elő. Az Egyesült Államokban is elterjedt a Heart Worm Disease. Európában egyedi esetek Magyarországról és Tessinből (svájci kanton) ismertek.

A dirofilárózist egy féreg (Dirofilaria immitis) okozza, amely 30 cm hosszúra nőhet és a kutya tüdőartériájában, valamint a szívben telepszik meg. A féreg köztigazdája a dalos szúnyog (Culex pipiens) valamint más szúnyogalfajok.

Kórokozó: Dirofilaria immitis (szívféreg)

Terjesztő: Dalos szúnyog (Culex pipiens) és más szúnyogfajták

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: kb. 6 hónappal a szúrás után

Klinikai tünetek: Az ivarérett szívféreg a kutya tüdőartériájában és a szívben telepedik meg és elérheti a 30 cm hosszúságot. A fertőzöttség a szív és a tüdő működési zavarához vezet, ennek következtében légszomj, idült köhögés, testsúlyvesztés, teljesítménycsökkenés és vérszegénység, valamint máj- és vesekárosodás léphet föl. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha a szívgyengeség máj- és veseelégtelenséget vált ki. A fertőzött kutya kezelése rendkívül nehéz.

Megelőzés: Egy tanulmány kimutatta, hogy a dalos szúnyogok (culex pipiens) 98-100 %-át a Scalibor® segítségével 6 hónapon keresztül távol tarthatjuk és a vérszívást megakadályozhatjuk

macskabolha - Ctenocephalides felis