Bolhaallergiás dermatitis

A bolhásságot a legtöbb kutyatartó visszataszítónak tartja és az állat számára is több, mint kellemetlen. A legrosszabb esetben a bolha nyála egyes kutyáknál allergiás reakciót vált ki, amelynek következtében erős viszketés alakul ki és a vakaródzás miatt súlyos bőrgyulladás. Érzékeny kutyáknál az allergiás reakció kiváltásához akár egy bolha csípése is elegendő, mivel a bolha nyála a bőr kollagénjével reakcióba lép. A bolhaallergia a kutyán kívül az embernél is felléphet szúrásra történő reakció formájában.

Klinikai tünetek: A bolhaallergiás dermatitis esetében a hát- és faroktő tájékon jellegzetes pörkök jelennek meg (úgynevezett göbös-pörkös bőrgyulladás). Az erős viszketés következtében fellépő vakarózás sok esetben gennyes bőrgyulladást (pyodermiát) és a szőr kihullását eredményezi.

Megelőzés: Annak érdekében, hogy megelőzzük a bolhaallergiás dermatitist, meg kell akadályoznunk a bolhacsípést.  Erre kiválóan alkalmas az Exspot® készítmény, amely un. repellens (távoltartó)  hatást fejt ki, ennek köszönhetően a paraziták lábszervét rendkívül erős inger éri, ami arra készteti őket, hogy a kezelt területet azonnal elhagyják és ne is akarjanak vért szívni.

exspot