Leishmaniózis

A Leishmaniózisáltalában a kutya halálával végződő betegség, amit nagyon komolyan kell venni. Elsősorban a Földközi tenger térségeiben fordul elő. Egyedi eseteket már Németország délnyugati részén, Svájcban és még Belgiumban is regisztráltak.
A kórokozó köztigazdája a homoki vagy lepkeszárnyú szúnyog (Phlebotomus perniciosus). Ez a szúnyog az alkonyati órákban és éjszaka aktív, 2,5-3 mm nagyságú és sűrű szőrzettel borított.

Kórokozó: egysejtű Leishmania infantum

Terjesztő: Az alkonyatkor és éjszaka aktív homoki (sand fly) vagy lepkeszárnyú szúnyog (Phlebotomus perniciosus)

A fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő: Hónapokkal vagy évekkel a csípés után

Klinikai tünetek: A leishmania okozta fertőzés a kutya lesoványodásával és a nyirokcsomók megduzzadásával jár, a szem körül, a pofáján és a fül körül hullik a szőr. Továbbá gyulladásos bőrelváltozás, orrvérzés és kötőszövet-gyulladás léphet fel. A betegség előrehaladott fázisában az állat nagymértékben lefogy, hasmenése van és mozgászavar lép fel.

Ha nem kezeltetjük az állatot, két éven belül elpusztul. Ugyanakkor a kezeléstől sem várhatjuk a kutya végleges gyógyulását.

Megelőzés: Az egyetlen lehetséges védekezés abból áll, hogy a kutyát megvédjük a homoki- vagy lepkeszárnyú szúnyog csípésétől. Ehhez rendelkezésre áll a Scalibor® (gyógyszeres nyakörv), ami a kutyát 6 hónapig védi a homoki vagy lepkeszárnyú szúnyogok csípése ellen.

homoki szúnyog / lepkeszárnyú szúnyog - Phlebotomus perniciosus
a Leishmanióziskövetkeztében szem körüli  szőrhullás lép fel, mintha a kutya szemüveget viselne