Galandférgesség

Mivel a bolhák a galandférgek fejlődési ciklusában un. köztigazdák, a kutya a szétrágott bolha lenyelésével fertőződhet a galandféreg lárvájával. A kutya belében a lárva féreggé fejlődik. A kifejlett példányok átlagos hosszúsága 13 cm. A petéket tartalmazó szelvények a kutya bélsarával jutnak ki az állat szervezetéből. A féregízek heteken keresztül fertőznek. A kiszáradt galandféreg szelvények úgy néznek ki, mint a rizsszemek és igen gyakran találkozni velük az állat környezetében.

Kórokozó: Uborkamagképű féreg (Dipylidium caninum)

Terjesztő: Macskabolha (Ctenocephalides felis)

Klinikai tünetek: A végleges gazdán (kutya) a fertőzés általában klinikai tünetek föllépte nélkül történik. Nagyon ritkán, csak nagy mértékű fertőzésnél figyelhető meg hasmenés vagy bélelzáródás. Ugyanakkor a galandférget ürítő kutya az embert is – különösen kisgyermekeket – megfertőzheti.

Gyógykezelés és megelőzés:Mivel az uborkamagképű féreg köztigazdája a bolha, a bolhafertőzöttséget kell egyrészről leküzdeni. Erre kiválóan alkalmas az Exspot® spot-on készitmény, amit a lapockák között kell a kutya bőrére rácseppenteni. További részleteket az Exspot® oldalon talál.

A bolhafertőzöttség leküzdését követően féregtelenítést kell végezni a kutyán.

Megjegyzendő: A bolhás kutyán minden esetben féregtelenítést is kell végezni.

További információért keresse fel a www.msd-animal-health.hu oldalt.

macskabolha - Ctenocephalides felis