Bolhák

A bolhák különböző emlősállatok, madarak és az ember vérszívó parazitái. Mivel a bolhák nagymértékben gazdaállat-specifikusak, csak kivételes esetben fordulhat elő, hogy a kutyák és macskák körében egyaránt elterjedt macskabolha (Ctenocephalides felis) megcsípné az embert. A tulajdonképpeni kutyabolha (Ctenocephalides canis) viszont még kutyáknál is ritkán fordul elő.

A bolhafertőzöttség kutyáknál minden évben a késő nyári időszakban éri el csúcspontját. Télen a bolhák a szabadban nem életképesek, de fűtött lakótérben egész évben szaporodhatnak.

Bolhás állatok vakaróznak és „bolhászkodnak”, harapdálják a viszkető foltot magukon. Olyan területeken, ahol a szőrzet ritkásabb (has, lágyék) erős fertőzöttségnél a kis barna paraziták már szemmel is láthatók. A bolhásság meglétét a tipikus, barna bolhaürülék megjelenése is bizonyítja az állat szőrében. Ilyen esetekben az állatot egy fehér alátét fölött át kell fésülni és végezetül a lehulló barna bolhaürüléket egy nedves, fehér ronggyal felfogni. Amennyiben rosszul emésztett vérről van szó, ami a bolha vérszívásakor kiválasztódik, úgy vérnyomok maradnak a rongyban.

Exspot®


Az Exspot® hatékony védelmet nyújt kullancsok és bolhák ellen egyszerű és biztonságos alkalmazás mellett.