Fejlődési ciklus

A kifejlett bolhák csupán 5 %-át teszik ki a bolhapopulációnak. A fennmaradó 95 % petéből, lárvából és bábokból tevődik össze, ezek jelentik a bolha különböző fejlődési állapotait. A petéből a kifejlett bolhák a gazdaállat környezetében fejlődnek ki.

Miután a nőstény bolhák 4-6 héten keresztül naponta kb. 30-50 petét raknak a gazdaállaton. A peték a kutya szőréből annak környezetébe hullnak. 1-10 nap múlva minden egyes petéből kikel egy szem nélküli, sörtével benőtt lárva, amely szerves törmelékkel (pl. hámsejtekkel) és bolhaürülékkel táplálkozik. A fényérzékeny lárvák napközben repedésekben vagy a padlószőnyeg alján tartózkodnak. Két vedlés után egy laza kokont szőnek maguk köré és bebábozódnak. Optimális feltételek mellett (20-23 °C és 50-90 % levegő nedvességtartalom) 5-9 nap után kikel a kifejlett bolha. A bolha számára kedvezőtlen feltételek mellet a bábok akár hónapokon át is életben maradhatnak.

A kikeléshez mechanikus vagy vegyi inger szükséges, mint vibráció, hőmérséklet vagy a szén-dioxid koncentráció megnövekedése. A kikelést követően a bolha azonnal megkezdi a vérszívást, pár nap múlva nemileg éretté válik, majd egy további nap múlva már petéket rak. A legrövidebb fejlődési szakasz előnyös táplálkozás, hőmérséklet és a levegő megfelelő nedvességtartalma mellett a macskabolhánál (Ctenocephalides felis) 11 nap, a kutyabolhánál (Ctenocephalides canis) 18 nap.

Kifejlett példányok kedvező feltételek mellet akár 3 hónapig is elélhetnek a gazdaállaton, de általában  3-4 hétig élnek.

Exspot®


Az Exspot® hatékony védelmet nyújt kullancsok és bolhák ellen egyszerű és biztonságos alkalmazás mellett.